Ένα TikTok live, με κυπριακούς συμμετέχοντες, μετατράπηκε σε σκηνή ακραίας ψυχολογικής βίας. Ένας νεαρός, γνωστός στην πλατφόρμα, άγνωστος όμως στο ευρύ κοινό έκανε «εισβολή» σε ζωντανή μετάδοση και άρχισε να εξαπολύει βιτριολικές κατάρες, με φράσεις που δεν έχουν καμία θέση σε καμία κοινωνία:
- «Το παιδί σου να πεθάνει από καρκίνο»
- «Να πάθουν τα παιδιά σας καρκίνο»
Οι φράσεις που ακούστηκαν δεν ήταν απλός «καβγάς στο ίντερνετ». Ήταν βάναυσες, προσωπικές, κατευθυνόμενες σε γνωστούς TikTokers, γονείς, πατεράδες, μητέρες που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν το live.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία. Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι οι Αρχές δεν ενέτειναν δράση λόγω συγγενικής σχέσης του δράστη, τότε πρόκειται για σοβαρή θεσμική αποτυχία. Η αδικία υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και στέλνουν το λάθος μήνυμα: Ότι κάποιοι είναι πιο «πάνω» από τον νόμο.
Αν αυτό ισχύει, πρόκειται για θεσμική αδικία και σαφή υποβάθμιση του εγκλήματος του διαδικτυακού εκφοβισμού και της λεκτικής βίας. Μπορεί ο κάθε «γιος κάποιου δημόσιου υπαλλήλου» να ξεστομίζει ή να γράφει κατάρες σαν αυτές και να μένει στο απυρόβλητο;
Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα πως η ανωνυμία και η ατιμωρησία αποθρασύνουν. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το TikTok για να εκφράσουν ακραία μίση, απειλές, σεξισμό, σκληρότητα. Και όταν οι θεσμοί δεν αντιδρούν, απλώς στέλνουν το μήνυμα ότι…όλα επιτρέπονται.
Το TikTok δεν είναι πια απλώς χώρος χορού και χαβαλέ. Είναι ένα παράθυρο στην κοινωνία μας και δυστυχώς, αυτό που είδαμε εδώ δεν είναι καθόλου αστείο.
Τελικά, τι μάς σόκαρε περισσότερο; Οι κατάρες; Η απραξία των αρχών; Ή το γεγονός ότι κάποιοι έχουν τόσο εσωτερικό σκοτάδι που εύχονται θάνατο σε παιδιά…για ένα live; Οι απειλές στόχευαν συγκεκριμένα άτομα, μετατρέποντας τη συζήτηση σε ψυχολογικό πόλεμο. Το γεγονός ότι οι φράσεις αυτές ακούστηκαν δημοσίως, με πλήρη θράσος, δείχνει πόσο εκτεθειμένη είναι η ψηφιακή πραγματικότητα μας.
Και το χειρότερο; Αν δεν υπήρχε το live, ποιος θα ήξερε τι λέγεται στο όνομα της «πλάκας» και της ελευθερίας του λόγου;
Σημείωση: Δεν αναφέρουμε δημόσια τα ονόματα ή την ομάδα όπου προβλήθηκε το περιστατικό, γιατί ακόμα κι όταν καταγγέλλουμε, δεν πρέπει να συμβάλλουμε σε περαιτέρω έκθεση ανθρώπων, ειδικά όταν υπάρχουν οικογένειες, παιδιά και εν εξελίξει έρευνες. Η ευθύνη των δημοσιογράφων είναι να προστατεύουν , όχι να δικάζουν ή να εκθέτουν περαιτέρω.
0 Comments