Τα φράγματα στέγνωσαν, η γη κραυγάζει για νερό, οι αγρότες μετρούν τις σταγόνες και οι πολίτες τρέμουν την ιδέα του καλοκαιριού. Η πληρότητα των φραγμάτων έχει πέσει στο 24% και ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι πλέον καθημερινότητα.
Κι όμως, μια λύση υπάρχει. Όχι θεωρητική, αλλά επιστημονική. Όχι μελλοντική, αλλά άμεσα εφαρμόσιμη. Ονομάζεται σπορά νεφών και ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε δεκάδες χώρες του κόσμου ανάμεσά τους και χώρες της Μεσογείου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Δέσποινας Ψύλλου στον Φιλελεύθερο, η σπορά νεφών αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή τεχνική ενίσχυσης της βροχόπτωσης, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 30 λεπτά. Το νερό που προκύπτει είναι κατάλληλο για άμεση κατανάλωση, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30% αύξηση στις βροχοπτώσεις. Η μέθοδος της σποράς νεφών αξιοποιείται, σήμερα, από τουλάχιστον 38 χώρες, ορισμένες από αυτές στην λεκάνη της Μεσογείου και διαχρονικά από περισσότερες από 60 χώρες για διάστημα τουλάχιστον 50 χρόνων.
Κι όμως, η πρόταση για την εφαρμογή της στην Κύπρο, που κατατέθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας από τον περασμένο Ιούλιο, μπήκε στο συρτάρι. Επτά μήνες αργότερα, ήρθε η απάντηση: «Δεν μας ενδιαφέρει».
Το κόστος; Περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάγκη όμως ανεκτίμητη. Το πρόγραμμα προέβλεπε δύο αεροσκάφη, ραντάρ, επιστήμονες, πιλότους και μετεωρολόγους, με έδρα το αεροδρόμιο Πάφου για ταχύ εντοπισμό και κινητοποίηση.
Τα οφέλη; Αναρίθμητα. Από την προστασία των φραγμάτων και των δασών, έως την αποτροπή πυρκαγιών και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Σήμερα, δεκάδες υδροφόρα σύννεφα περνούν πάνω από την Κύπρο χωρίς να αφήνουν ούτε σταγόνα. Η σπορά νεφών δεν τα “δημιουργεί” από το μηδέν, αλλά αξιοποιεί όσα υπάρχουν και τα αξιοποιεί άμεσα.
0 Comments