Σπυρούλα Μαυρομμάτη: 16 χρόνια διδασκαλίας Τουρκικών
  • Home
  • /
  • Recommendations
  • /
  • Σπυρούλα Μαυρομμάτη: 16 χρόνια διδασκαλίας Τουρκικών

Σπυρούλα Μαυρομμάτη: 16 χρόνια διδασκαλίας Τουρκικών

by | Jan 6, 2025 | Latest news, Recommendations | 0 comments

Η Σπυρούλα Μαυρομμάτη δεν είναι απλώς καθηγήτρια γλώσσας· είναι ένα πρόσωπο γεμάτο δημιουργικότητα, φαντασία και έμπνευση. Μέσα από την πολυετή της εμπειρία στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, μοιράζεται μαζί μας το πάθος της και τις μοναδικές προσεγγίσεις της που έχουν εμπνεύσει πολλούς μαθητές. Λατρεύει τις μη-τυπικές προσεγγίσεις, που όχι μόνο κάνουν τη διδασκαλία ενδιαφέρουσα, αλλά και ενεργοποιούν τους μαθητές, ακόμα κι εκείνους που διστάζουν να μιλήσουν.

Από πότε είστε στο χώρο διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας; Και ποιο είναι το προφίλ των μαθητών σας;

Διδάσκω εδώ και περίπου 16 χρόνια, έχοντας εργαστεί τόσο σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπου το μάθημα της τουρκικής είναι επιλεγόμενο, όσο και με ενήλικες μαθητές σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά κέντρα. Ανάμεσα στους μαθητές μου περιλαμβάνονται ελληνόφωνοι και αλλόγλωσσοι, με τους περισσότερους Ελληνοκύπριους ενήλικες να επιλέγουν την τουρκική κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρώ αυξημένο ενδιαφέρον από φοιτητές και ερευνητές, που είτε επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπου απαιτείται καλή γνώση της γλώσσας, είτε χρειάζονται πρόσβαση σε τουρκικές πηγές για τις ακαδημαϊκές τους έρευνες.

 Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη διδασκαλία των Τουρκικών στην Κύπρο;

Η διδασκαλία των Τουρκικών στην Κύπρο συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις, κυρίως λόγω περιορισμένου εκπαιδευτικού υλικού που να καλύπτει τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των Ελληνοκύπριων μαθητών. Πολλά βιβλία περιέχουν θεματικές ενότητες που δεν αφορούν τους γλωσσικούς στόχους των ενήλικων μαθητών, κάνοντάς τα λιγότερο αποτελεσματικά. Μια λύση είναι οι διδάσκοντες/-ουσες να δημιουργούν προσαρμοσμένο υλικό, με διαλόγους και παραδείγματα που αντανακλούν ρεαλιστικές συνθήκες επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, η εκμάθηση γίνεται πιο σχετική και χρήσιμη για τους μαθητές, βοηθώντας τους να εφαρμόζουν τη γλώσσα στην καθημερινή τους ζωή.

 Χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως εφαρμογές ή online πλατφόρμες για να βοηθήσετε τους ενήλικες μαθητές;

Ναι, βέβαια! Η εκπαιδευτική τεχνολογία είναι πλέον απαραίτητη, καθώς διευκολύνει και ενισχύει τόσο τη διδασκαλία όσο και την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Χρησιμοποιώ εργαλεία όπως εφαρμογές και online πλατφόρμες για να υποστηρίξω τους ενήλικες μαθητές στη διαδικασία εκμάθησης. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι η ευελιξία, καθώς οι μαθητές μπορούν να εξασκούνται στον δικό τους χρόνο και ρυθμό. Έπειτα, οι πλατφόρμες προσφέρουν διαδραστικότητα, με κουίζ, βίντεο και παιχνίδια που κάνουν τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης, βοηθούν στη βελτίωση της προφοράς, με εργαλεία ακρόασης και επανάληψης που επιτρέπουν στους μαθητές να εξασκούνται σωστά. Και επιπλέον, ενισχύουν την παρακολούθηση της προόδου, επιτρέποντάς μου να προσαρμόζω το υλικό στις ανάγκες τους.

 Πόσο σημαντική θεωρείτε την προφορική εξάσκηση εκτός του μαθήματος;

Η προφορική εξάσκηση εκτός του μαθήματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά τους μαθητές να εδραιώσουν όσα έχουν μάθει και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στη χρήση της γλώσσας. Μέσα από την πρακτική, αποκτούν καλύτερη ροή στον λόγο, βελτιώνουν την προφορά τους και εξοικειώνονται με τη φυσική ροή της ομιλίας. Επιπλέον, η επανάληψη εκτός μαθήματος ενισχύει τη μνήμη, ενώ η επαφή με καθημερινές εκφράσεις και διαλόγους βοηθά στη σύνδεση της γλώσσας με πραγματικές καταστάσεις. Για αυτό και παροτρύνονται να μην χάνουν ευκαιρία και να χρησιμοποιούν την τουρκική όποτε επικοινωνούν με φυσικούς ομιλητές, ώστε να εξασκούνται σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας και να αποκτούν μεγαλύτερη άνεση.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ελληνόφωνοι μαθητές όταν μαθαίνουν τουρκικά;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ελληνόφωνοι μαθητές όταν μαθαίνουν τουρκικά είναι η προσπάθεια μετάφρασης φράσεων λέξη προς λέξη από τα ελληνικά. Αυτό οδηγεί συχνά σε λάθος σύνταξη, καθώς η τουρκική έχει διαφορετική δομή πρότασης (υποκείμενο-αντικείμενο-ρήμα).  Για παράδειγμα, “Ben okula gidiyorum” – Εγώ σχολείο-προς πηγαίνω. Επίσης, δυσκολίες στην προφορά φθόγγων όπως το “ğ” και το “ü” απαιτούν συνεχή εξάσκηση. Η λύση βρίσκεται στην εξάσκηση με έτοιμες φράσεις και σωστά παραδείγματα.

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι η λανθασμένη προφορά φθόγγων, όπως το “ğ” και το “ü”, λόγω επιρροής από την ελληνική φωνητική. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση από φυσικούς ομιλητές, γι’ αυτό η ακρόαση και η μίμηση σωστών προφορών είναι εξαιρετικά σημαντικές.

 Ποιος είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας μαθητής για να φτάσει σε βασικό, επικοινωνιακό επίπεδο;

Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας μαθητής για να φτάσει σε ένα βασικό, επικοινωνιακό επίπεδο στα Τουρκικά εξαρτάται από παράγοντες όπως η συχνότητα των μαθημάτων, η αφοσίωση στη μελέτη και η εξάσκηση εκτός τάξης.Συνήθως, ένας μαθητής που παρακολουθεί μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα και αφιερώνει χρόνο για συστηματική, προσωπική μελέτη μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέσα σε έναν χρόνο.Σ’ αυτό το διάστημα, ο μαθητής αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει σε απλές συζητήσεις, να εκφράζει βασικές ανάγκες και να κατανοεί καθημερινές φράσεις. Η πρακτική και η συχνή έκθεση στη γλώσσα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διαδικασία.

Επικοινωνία: kounusma@gmail.com

-
people visited this page
-
spent on this page
0
people liked this page
Share this page on
Nicoletta Christou

Nicoletta Christou

Journalist

Latest News

Ανάσταση χωρίς σπριντ

Ανάσταση χωρίς σπριντ

Παραλίμνι – Γνωστός για τις «αθλητικές» του εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της πρωινής Ακολουθίας του Μεγάλου Σαββάτου, ο πάτερ Ηρακλείδιος φέτος «μείωσε ταχύτητα», αλλά δεν έχασε το χαρακτηριστικό του πνεύμα. Από το «100άρι» στο «ελεγχόμενο περπάτημα» Για πολλά χρόνια,...

Θρηνούν οι “Πράσινοι”

Θρηνούν οι “Πράσινοι”

«Ήταν ένας άνθρωπος που όλοι αναγνώριζαν, εκτιμούσαν και αγαπούσαν ανεξαρτήτου ομάδας που υποστήριζαν».Η Ομόνοια θρηνεί τον χαμό του Μιχαλάκη Κυριάκου. Η ανακοίνωση των πρασίνων αναφέρει: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μιχαλάκης Κυριάκου, γνωστός σε όλους μας ως ο...

Έσβησε η φλόγα ενός ιππέα

Έσβησε η φλόγα ενός ιππέα

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε παραλία στη Λάρνακα, όταν 56χρονος εκπαιδευτής αλόγων έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 16:30 ενώ ο 56χρονος βρισκόταν στην παραλία μαζί με άλλα τρία πρόσωπα και τέσσερα άλογα, φέρεται να μπήκε εντός της...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *