Στην καρδιά του Κόρνου, υπάρχει ένα μαγευτικό φαινόμενο που προκαλεί την περιέργεια των κατοίκων και επισκεπτών. Ένα συγκεκριμένο σημείο, γνωστό στους ντόπιους ως «ο Βροχοποιός», φαίνεται να «μαγεύει» τα νέφη, δέχομενo συχνότερες βροχοπτώσεις από τα γύρω μέρη. Ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτό το φυσικό θαύμα;
Ανάμεσα στους πράσινους λόφους, σαν ένα μικρό ορεινό οικοσύστημα που ζει με το ρυθμό της φύσης. Με υψόμετρο 320 μέτρων και προσανατολισμό προς τις δυτικές πλαγιές του Τροόδους, αυτή η κοινότητα αποτελεί έναν φυσικό «παρατηρητή» των καιρικών φαινομένων.
Γιατί εδώ πέφτει περισσότερη βροχή;
- Ορεινές αναπνοές: Οι αύρες που ανεβοκατεβαίνουν από το Τρόοδος φέρνουν μαζί τους δροσιά και υγρασία, δημιουργώντας μικρές «νεφογροντύλες» πάνω από τους λόφους.
- Φυσικό φίλτρο: Τα δάση με ελαιόδεντρα και χαρουπιές λειτουργούν σαν πράσινη σponή, συγκεντρώνοντας υγρασία και ενισχύοντας τις τοπικές βροχοπτώσεις.
-
Ποτάμια-καλλιτέχνες: Οι ρέοντες Τρέμιθος, Πεντάσχοινος και Ξεροπόταμος έχουν σκαλίξει το τοπίο, αφήνοντας πίσω τους κοιλάδες που «εμπαιγμένως» φιλοξενούν περισσότερο νερό.
Η γη που ζωντανεύει με το νερό
Τα εδάφη εδώ δεν είναι απλά έδαφος, είναι ίχνη μιας ηφαιστειακής ιστορίας (λάβες) που αναμειγνύονται με το πορτοκαλί-καφέ φαιοχώμα, μια φυσική βαφή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι τεχνίτες. Σήμερα, αυτή η γεωλογική ποικιλία δίνει στο νερό διαφορετικές διαδρομές να διαρρεύσει, τρέφοντας τη βλάστηση και διατηρώντας τη ζωή υγρή ακόμα και στις ξηρότερες εποχές.
Κύρια φωτο: KORNOS FROM AIR
0 Comments