Πριν από πέντε χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα έλαβε αναφορά από τη Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Γιουχάν σχετικά με κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας». Μετά την πρώτη αναφορά για τα «ιογενή κρούσματα πνευμονίας» στη Γιουχάν, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συνεχίζει να αναζητά εξηγήσεις από την Κίνα, η οποία φαίνεται να κάνει την «πάπια» για την προέλευση της COVID-19. Παρά τον χρόνο που έχει περάσει, η Κίνα παραμένει σιωπηλή για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, αφήνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη.
Ο ΠΟΥ, λοιπόν, δεν το βάζει κάτω. Και, ίσως, ο λόγος που δεν το βάζει κάτω είναι ότι αν δεν μάθουμε την αλήθεια για το πώς ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ποιος θα μας εγγυηθεί ότι την επόμενη φορά δεν θα ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος, πέντε χρόνια μετά, είναι ακόμα γεμάτος ερωτήματα και, φυσικά, καχυποψία.
Ο ΠΟΥ πιέζει, ζητάει από την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για το πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο – ή αν τελικά διέρρευσε από το εργαστήριο της Γιουχάν, κάτι που η Κίνα αρνείται με πάθος. Αλλά τίποτα. Σιωπή. Η Κίνα απλώς κοιτάζει την κατάσταση από την άκρη του δρόμου και κάνει σαν να μην την αφορά.
Το θέμα είναι σοβαρό. Όπως λέει ο ΠΟΥ, χωρίς διαφάνεια και συνεργασία, ο κόσμος δεν μπορεί να είναι έτοιμος για τις μελλοντικές πανδημίες. Και αν δεν μάθουμε από την πρώτη, τι θα κάνουμε όταν έρθει η επόμενη; Ο ΠΟΥ μάς λέει ότι αν συνέβαινε σήμερα μια νέα πανδημία, ο κόσμος θα αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα που επέτρεψαν στην Covid-19 να εξαπλωθεί σαν φωτιά σε ξερόχορτο. Δηλαδή, τι έχουμε μάθει τελικά; Ότι είμαστε απλά έτοιμοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη;
Η Κίνα, βέβαια, συνεχίζει να κρατά το στόμα της κλειστό. Είναι σαν να λέει στον κόσμο: «Ξέρετε κάτι, εμάς δεν μας νοιάζει να ρίξουμε φως στο παρελθόν, αφήστε μας ήσυχους». Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να βρει λύσεις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με την προθεσμία για την ολοκλήρωση των συμφωνιών για την πρόληψη και την προετοιμασία να είναι το 2025. Το 2025! Θα καταφέρουμε τελικά να συμφωνήσουμε, ή απλώς θα κάνουμε πάλι ό,τι κάναμε το 2020: Να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα;
Η αλήθεια είναι πως οι μνήμες της πανδημίας είναι ακόμα φρέσκες, αλλά η σιωπή της Κίνας είναι ακόμα πιο δυνατή.
0 Comments