Το μικρό δάχτυλο του ποδιού: Ο αθόρυβος ήρωας που κανείς δεν θυμάται… μέχρι να χτυπήσει στον καναπέ. Περνάς αμέριμνα δίπλα από το τραπέζι, το κρεβάτι ή την καρέκλα και ξαφνικά, μπαμ! Ένα απρόσεκτο βήμα αρκεί για να βυθιστείς σ’ έναν πόνο που, για λίγα λεπτά, σε κάνει να αμφισβητήσεις την ύπαρξή σου.
Ο πόνος είναι έντονος και απότομος, σχεδόν ηλεκτρικός. Μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι έχεις πάθει σοβαρή ζημιά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που συμβαίνει είναι η προσωρινή «κατάρρευση» των νεύρων σου. Αλλά γιατί πονάει τόσο; Εδώ είναι που μπαίνει το επιστημονικό στοιχείο.
Όταν χτυπάς το δάχτυλό σου, η δύναμη που ασκείται ισούται με 2-3 φορές το σωματικό σου βάρος. Το μικρό μέγεθος του δαχτύλου σημαίνει ότι όλη αυτή η δύναμη συγκεντρώνεται σε ένα μικρό σημείο, προκαλώντας αυτόν τον έντονο πόνο. Και αν προσθέσουμε στο «παζλ» ότι στο σημείο αυτό δεν υπάρχει λίπος για να απορροφήσει το σοκ, τότε το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα χειρότερο.
Τα νεύρα εκεί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αντιδρούν άμεσα, στέλνοντας «σήμα κινδύνου» στον εγκέφαλο. Αυτός ο μηχανισμός προστασίας έχει εξελιχθεί για να μας προειδοποιεί για πιθανές σοβαρές βλάβες. Ωστόσο, στην περίπτωση του δαχτύλου, ο εγκέφαλος μάλλον υπερβάλλει λιγάκι – γιατί, κακά τα ψέματα, συνήθως το μόνο που παθαίνουμε είναι… λίγος εγωιστικός πόνος.
Άρα, την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι ο καναπές συνωμοτεί εναντίον σου, θυμήσου: ο πόνος είναι προσωρινός. Το δράμα, ωστόσο, μπορείς πάντα να το απολαύσεις με λίγο παραπάνω χιούμορ. Και προσοχή στα έπιπλα – δεν αστειεύονται!
0 Comments