Σαάτζιν με την «Ανείπωτη τραγωδία»

Σαάτζιν με την «Ανείπωτη τραγωδία»

Feb 9 2025 Latest news Recommendations 0 comments

Με στόχο τη συναισθηματική έκρηξη, αυτό που συμβαίνει σήμερα στα περισσότερα site είναι ότι αναπαράγουν συνεχώς τον ίδιο τίτλο «Ανείπωτη τραγωδία», για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού. Μου θυμίζει τις εφημερίδες της Κύπρου τη δεκαετία του 90, που είχαν στήλες με αγγελίες θανάτων και λίγες γραμμές που ανέφεραν χωρίς ουσιαστική ανάλυση τα πρόσωπα που είχαν χαθεί. Αντί για δημοσιογραφική έρευνα ή σε βάθος ανάλυση των αιτίων, τα site γεμίζουν με τίτλους που σχεδόν υποχρεώνουν τον αναγνώστη να νιώσει θλίψη, χωρίς να ξέρει καν το γιατί.

Αυτά τα «ανείπωτα» και «τραγικά» μοιάζουν να είναι το καλύτερο «τσάι» για να πιει ο αναγνώστης το πρωί. Μια γρήγορη δόση συγκίνησης, και μετά πάμε παρακάτω. Δεν έχει σημασία αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν γνωστοί ή όχι, αν είχαν οικογένεια ή ιστορία, το μόνο που έχει σημασία είναι το «τραγικό» στοιχείο που θα τραβήξει τα βλέμματα και θα γεμίσει τη σελίδα.

Είναι σαν να έχουν αποφασίσει ότι κάθε θλιβερό γεγονός πρέπει να έχει τον ίδιο τίτλο και την ίδια συναισθηματική φόρτιση για να «πουλήσει». Κι έτσι, ακόμα κι αν το περιστατικό αφορά άγνωστα πρόσωπα ή ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καθόλου, το μόνο που μένει είναι η αναστάτωση και η θλίψη που προκαλεί ο τίτλος και όχι η αληθινή ιστορία πίσω από το γεγονός.

Ο αναγνώστης διαβάζει για «ανείπωτες τραγωδίες» που στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική κατανόηση, ενώ παράλληλα οι συγγενείς των θυμάτων, που υποφέρουν, βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να παρουσιάζονται σαν άγνωστοι ή σαν απλώς ακόμα ένα γεγονός στην ατέλειωτη αλυσίδα των ειδήσεων. Αυτό, φυσικά, προκαλεί εκνευρισμό και σχόλια από τους αναγνώστες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εκμετάλλευση του πόνου και της συγκίνησης για την αύξηση των κλικ.

Η κατάσταση αυτή, λοιπόν, καταλήγει να είναι και ειρωνική και θλιβερή ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ «παράγουν» συνεχώς θλίψη και συγκίνηση, η αληθινή ανθρώπινη διάσταση χάνεται στην αναγκαιότητα του «κλικ» και της γρήγορης κατανάλωσης.

Με λίγα λόγια…σαάτζιν

-
people visited this page
-
spent on this page
0
people liked this page
Share this page on
Nicoletta Christou

Nicoletta Christou

Journalist

Latest News

Lady’s Mile: Οι Βρετανοί είδαν εντερόκοκκους, το Κράτος άλλα

Lady’s Mile: Οι Βρετανοί είδαν εντερόκοκκους, το Κράτος άλλα

Και ενώ οι Βρετανικές Βάσεις σήμαναν συναγερμό καλώντας το κοινό να μην εισέρχεται για κολύμπι στο νερό της παραλίας Lady’s Mile, λόγω υψηλών επιπέδων εντερόκοκκων που εντόπισαν, τα αποτελέσματα του Κρατικού Χημείου έδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Μετά από κοινή...

«Τρέξανε 42 χλμ. για τις «αόρατες» ασθένειες

«Τρέξανε 42 χλμ. για τις «αόρατες» ασθένειες

Χτύπησε το τηλέφωνο.Στην άλλη άκρη της γραμμής, μια νεανική φωνή, με αγωνία, πάθος και ενθουσιασμό. Ήταν ο Ανδρέας. Μου μιλούσε για ένα όνειρο που δεν χωρούσε τον εγωισμό, για έναν στόχο που ξεπερνούσε τα χιλιόμετρα.Μου μίλησε για τον μαραθώνιο που ετοίμαζαν με τον...

«Έχεις ψυχολογικά»: Το «γεια σου» της εποχής μας

«Έχεις ψυχολογικά»: Το «γεια σου» της εποχής μας

Συμβαίνει και σε εσάς να ακούτε συνεχώς τις ίδιες ατάκες; Ό,τι και να πεις, ακούς: «Έχεις ψυχολογικά». Μένεις σιωπηλός; Έχεις ψυχολογικά. Μιλάς πολύ; Πάλι ψυχολογικά. Δεν ξέρεις αν πρέπει να πεις ναι ή όχι σε μια πρόσκληση; Ψυχολογικά. Σε πιέζουν, σε χειραγωγούν,...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arrow