Σαντορίνη με γεωπολιτικά παιχνίδια…

Σαντορίνη με γεωπολιτικά παιχνίδια…

by | Feb 5, 2025 | Latest news, Recommendations | 0 comments

Άβυσσος η ψυχή του Έλληνα, και ακόμη πιο άβυσσος όταν διασταυρώνεται με τον φόβο και την αβεβαιότητα. Το φαινόμενο HAARP (High-power Active Auroral Research Program), που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα, επανέρχεται στην επικαιρότητα μέσω θεωριών που συνδέουν την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη με γεωπολιτικά παιχνίδια ισχύος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δυνάμεις εκτός Ελλάδας, όπως οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επιδιώκουν να επηρεάσουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας για να ¨”ρίξουν” τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και να αναλάβει ο Δένδιας!

Ωστόσο, πέρα από θεωρίες και σενάρια, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Εκατοντάδες σεισμοί συνεχίζουν να καταγράφονται στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, ανοιχτά της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Ανάφης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται στην ενεργοποίηση ρηγμάτων της περιοχής, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το ρήγμα της Αμοργού που είχε προκαλέσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Η κατάσταση στη Σαντορίνη είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί, προκαλώντας κύμα φυγής που επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και την τοπική οικονομία, ιδίως τον τουρισμό. Παρόλο που οι tour operators τηρούν στάση αναμονής, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο μέσω τεσσάρων υποθαλάσσιων σεισμογράφων, ειδικά στο ηφαίστειο Κολούμπο, αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, υπογραμμίζει τους κινδύνους για τα κτίσματα στην Οία και γενικότερα για τα σπίτια που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας. Η αστάθεια των πρανών μπορεί να προκαλέσει κατολισθήσεις ακόμη και με σεισμούς μέτριας έντασης. Αν και τα σωστά δομημένα κτίρια δεν αναμένεται να υποστούν σοβαρές ζημιές, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός.

15.000 οι μόνιμοι κάτοικοι σε ένα νησί 85 χλμ. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει απο το νησί 11.000 χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αναμέσα τους αν είναι και προσωπικό που εργαζεται ή τουρίστες

Σε τέτοιες στιγμές, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων. Η εκκένωση επικίνδυνων περιοχών, η ενημέρωση του πληθυσμού και η συντονισμένη αντίδραση των αρχών είναι καίριας σημασίας. Αντί να βυθιζόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας, ας επικεντρωθούμε στη σωτηρία των ανθρώπων και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων μας απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

 

 

-
people visited this page
-
spent on this page
0
people liked this page
Share this page on
Nicoletta Christou

Nicoletta Christou

Journalist

Latest News

Δεν θέλουμε να αποχαιρετούμε άλλα παιδιά τόσο νωρίς

Δεν θέλουμε να αποχαιρετούμε άλλα παιδιά τόσο νωρίς

Μαύρη μέρα για το Κίτι, για τη Λάρνακα, για ολόκληρη την Κύπρο...Η Ξένια Ζακχαίου, μόλις 22 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή σε τροχαίο δυστύχημα, σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά της, στους φίλους της και σε όσους είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν. Ένα...

Αδιαφορία και εμπόδια απέναντι στους χωρισμένους γονείς

Αδιαφορία και εμπόδια απέναντι στους χωρισμένους γονείς

 Μετά από μια ταλαιπωρία  κυρίως ψυχοφθόρα  που ακόμη και στα δικά μας αυτιά ακούγεται πολύ παράδοξη για μια Δημοκρατική χώρα, μέλη του Σωματείου «Δικαιώματα Χωρισμένων Γονέων» βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανεξήγητα εμπόδια. Παρόλο που είχαν προγραμματίσει διαμαρτυρία, από...

Ένα λάθος, μια ζωή χαμένη

Ένα λάθος, μια ζωή χαμένη

Θετικός σε έλεγχο νάρκοτεστ βρέθηκε ο 33χρονος οδηγός που ενεπλάκη στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα στη Λάρνακα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στην 22χρονη Ξένια Ζακχαίου.Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις, η άτυχη 22χρονη δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας τη...

Tags:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *