Ενώ ο δήμαρχος Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου, προβαίνει στην παραδοχή ότι το νερό που διοχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης της Πέγειας δεν είναι πόσιμο διότι έχει υπερβολικές τιμές βόριου, το ΑΚΕΛ επιμένει στις καταγγελίες του ότι οι λύσεις που παρουσιάζονται για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών στην Πάφο είναι πρόχειρες και ανεπαρκείς.
Το νερό στην Πέγεια δεν είναι πόσιμο και ο ίδιος δεν το πίνει, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου. Σχολιάζοντας πληροφορίες και καταγγελίες δημοτών της Πέγειας ότι το νερό στο δίκτυο ύδρευσης δεν είναι πόσιμο, ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι εδώ και καιρό το νερό που διοχετεύεται στο δίκτυο από τις γεωτρήσεις παρουσιάζει πολύ υψηλές τιμές βορίου. Αυτό το νερό, συνέχισε, συγκεντρώνεται στις δεξαμενές του δήμου, αναμειγνύεται με το νερό του διυλιστηρίου και χρησιμοποιούνται χημικά για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που φθάνει στους καταναλωτές. Σε ερώτηση αν ο ίδιος και η οικογένειά του πίνουν από αυτό το νερό, ο κ. Λάμπρου απάντησε αρνητικά διότι όπως είπε δεν είναι ασφαλές. Ο κ. Λάμπρου επέρριψε την ευθύνη του ελέγχου στον ΕΟΑ Πάφου και το Τμήμα Υδάτων. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι σε μεγάλες συγκεντρώσεις το βόριο είναι τοξικό, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις του υποδηλώνουν ρύπανση ανθρωπογενούς προέλευσης. Αναφέρεται, επίσης, ότι η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων βορίου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, συμπτώματα κακοδιαθεσίας και κώμα. Η ασφαλής συγκέντρωση βόριου στο πόσιμο νερό προσδιορίζεται σε 0.3 mg/L.
Κρατούν μικρό καλάθι
Οι προτάσεις επίλυσης του Υδατικού, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον Γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι πρόχειρες, επιφανειακές, μεγάλου ρίσκου και ανεπαρκείς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
Στο τέλος του χρόνου, σημειώνει, τα φράγματα της επαρχίας Πάφου θα αδειάσουν, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις να υφαλμυρίσει το νερό. Οι μονάδες αφαλάτωσης σε Κούκλια και Κισσόνεργα δεν θα είναι έτοιμες έγκαιρα, αφού σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν δεν θα λειτουργήσουν πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Η Πάφος θα διψάσει, αφού σε περίοδο αυξημένης ζήτησης δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες νερού. Όσον αφορά τη γεωργία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού η κυβέρνηση δεν προνόησε έγκαιρα λύσεις και δείχνει έμπρακτα την πλήρη αδιαφορία της για τους γεωργούς της Πάφου. Ο κίνδυνος να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής στην επαρχία μας είναι πλέον ορατός. Μια νέα άνομβρη χρονιά θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στη γεωργία και ευρύτερα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την ανάγκη λήψης ολιστικών μέτρων από μέρους της κυβέρνησης για επίλυση του Υδατικού στην Πάφο. Οι πολίτες της Πάφου δεν πρέπει να πληρώσουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης πόσω μάλλον για ένα θέμα ζωτικής σημασίας όπως το νερό.
Κώστας Νάνος
0 Comments