Πέθανε ο «πολιτικός ποντίφικας»

Πέθανε ο «πολιτικός ποντίφικας»

by | Apr 21, 2025 | Latest news, Recommendations | 0 comments

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών πάπας Φραγκίσκος ο ιεράρχης που θέλησε να φτιάξει «μια φτωχή εκκλησία για τους φτωχούς», προσπάθησε να αποποιηθεί τον πλούτο και «ταρακούνησε» -έστω και μερικώς- την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο ποντίφικας, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είχε διαγνωστεί προ ημερών με αμφίπλευρη πνευμονία και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης, όπου και κατέληξε.

Ως κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος επιχείρησε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές ενώ ανέπτυξε πολιτικό λόγο, που ενόχλησε αρκετά μέλη της διεθνούς σκηνής αλλά και ιεράρχες.

papas fragkiskos slovakia
Ο πάπας Φραγκίσκος στη Σλοβακία (AP Photo/Gregorio Borgia)

Πρόσφατα, άσκησε δριμεία κριτική στο μεταναστευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την απέλαση εκατομμυρίων από τις ΗΠΑ «ντροπή».

«Αυτό θα έκανε τους μετανάστες, που δεν έχουν τίποτα, να πληρώσουν το “λογαριασμό”. Δεν θα λειτουργήσει αυτό. Δεν επιλύεις προβλήματα με αυτό τον τρόπο» είχε πει ο ποντίφικας, που το 2016 είχε εξαπολύσει ξανά «πυρά» εναντίον του Τραμπ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν είναι χριστιανός».

Παρόλα αυτά, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το 2017 στο Βατικανό.

tramp papas fragkiskos
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το 2017(AP Photo/Evan Vucci, Pool, File)

Στο «στόχαστρό» του είχε μπει και η τελευταία πολιτική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, Κάμαλα Χάρις, για τις θέσεις που είχε εκφράσει για την άμβλωση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «σταματήσει τη βία και το θάνατο» και το 2024 αρνήθηκε πρόσκλησή του να επισκεφτεί τη Μόσχα.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για δηλώσεις του προς νέους Ρώσους, καθώς τους ζήτησε να «θυμηθούν ότι είναι κληρονόμοι των τσάρων όπως ο Πέτρος ο Μέγας», τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε φέρει στο παρελθόν ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Βατικανό αναγκάστηκε στη συνέχεια να προχωρήσει σε εξηγήσεις, λέγοντας ότι ο πάπας δεν είχε καμία πρόθεση να «δοξάσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό».

Το «αγκάθι» των σκανδάλων παιδικής κακοποίησης από ιερείς

Από την πρώτη ημέρα της ενθρόνισής του μίλησε με σκληρά λόγια για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς και τις προσπάθειες συγκάλυψής τους.

Άλλαξε τη νομοθεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ποινικοποίησε ξεκάθαρα την σεξουαλική κακοποίηση, την αποπλάνηση την κατοχή παιδικής πορνογραφίας αλλά και την συγκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων -τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του ποινικού κώδικα τα τελευταία 40 χρόνια.

Όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο κακοποίησης 330.000 παιδιών από ιερείς στη Γαλλία, ένα έγκλημα που ξεκίνησε το 1950 και διήρκεσε για δεκαετίες, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι «ντρέπεται για τον εαυτό του και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία»:

«Είναι, δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός (σ.σ. θυμάτων). Θέλω να εκφράσω στα θύματα τη θλίψη μου για τον πόνο και το τραύμα που υπέστησαν. Και τη ντροπή μου, τη ντροπή μας, την προσωπική μου ντροπή, για την ανικανότητα της εκκλησίας να τους βάλει στο επίκεντρο των ανησυχιών της».

Το 2018, όμως, δέχτηκε «πυρά» επειδή υπερασπίστηκε επίσκοπο της Μαδρίτης που είχε κατηγορηθεί ότι συγκάλυψε τη δράση του διαβόητου παιδόφιλου ιερέα Φερνάντο Καραντίμα στη Χιλή.

«Φέρτε μου αποδείξεις για την ενοχή του επισκόπου Juan Barros και τότε θα μιλήσω» είπε τότε ο πάπας Φραγκίσκος, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα και έστειλε ειδικό από το Βατικανό για να παρακολουθήσει τις μαρτυρίες τους κατά τη διάρκεια της δικαστικής εκδίκασης της υπόθεσης.

Λίγο καιρό αργότερα, έκανε δεκτή την παραίτηση του επισκόπου Μαδρίτης.

Pope, papas fragkiskos, Francis
Ο πάπας Φραγκίσκος AP Photo/Alessandra Tarantino

Οι γυναίκες, ο κορωνοϊός και το κλίμα

«Τάραξε» τα νερά όταν τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία και να τους επιτρέψει να κοινωνούν τους πιστούς.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων, που λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε πάπα, σε πέντε μοναχές -μια κομβική αλλαγή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που εδώ και αιώνες ελέγχεται από άνδρες.

Το 2025, ο ποντίφικας διόρισε μια Ιταλίδα μοναχή, την αδελφή Σιμόνα Μπραμπίγια, να γίνει τομεάρχης του τμήματος που είναι υπεύθυνο για όλα τα θρησκευτικά τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας.

Θέλησε, όμως, να «αγκαλιάσει» και τις απανταχού γυναίκες.

Χαρακτήρισε την ενδοοικογενειακή βία «σχεδόν σατανική» και συναντήθηκε με αρκετά θύματα.

«Το πρόβλημα είναι, για μένα, ότι είναι σχεδόν σατανικό επειδή εκμεταλλεύεσαι έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, που μπορεί μόνο να προσπαθήσει να αποφύγει τα χτυπήματα… Είναι ντροπιαστικό, πολύ ντροπιαστικό» είχε πει τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με κακοποιημένες γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «ηθική υποχρέωση» και προέτρεψε όσους «επηρεάστηκαν από αβάσιμες πληροφορίες» να μην απαρνηθούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα για να σωθούν ζωές.

papas fragkiskos maska
Ο πάπας Φραγκίσκος μπαίνει σε αυτοκίνητο φορώντας μάσκα το 2021(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Προέτρεψε, επίσης, τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη και ζήτησε να μην υψωθούν «τείχη» κατά της θεραπείας.

Η έκκληση αυτή έγινε την περίοδο που οι πλουσιότερες χώρες είχαν αρχίσει να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες εμβολίων.

«Μπροστά σε μια πρόκληση που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα» είχε δηλώσει τότε, καλώντας τον πλανήτη να ενωθεί απέναντι στην πανδημία.

Το Μάρτιο του 2021 ενόχλησε ιδιαίτερα τους καρδινάλιους «κόβοντας» τους μισθούς τους κατά 10%, μια κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη από πλευράς του Βατικανού λόγω αναμενόμενου ελλείμματος 50 εκατομμυρίων ευρώ από το κλείσιμο μουσείων και άλλων εγκαταστάσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η κλιματική αλλαγή υπήρξε καίριο θέμα για τον πάπα Φραγκίσκο, που πολλάκις είπε ότι η Γη μας «είναι άρρωστη».

«Αν βάζαμε θερμόμετρο στον πλανήτη μας, θα βλέπαμε ότι η Γη έχει πυρετό. Και είναι άρρωστη» δήλωσε χαρακτηριστικά τον περασμένο Αύγουστο ο πάπας, συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να δεσμευτούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή των προσωπικών αλλά και συλλογικών μας συνηθειών».

CNN

-
people visited this page
-
spent on this page
0
people liked this page
Share this page on
Nicoletta Christou

Nicoletta Christou

Journalist

Latest News

Ανάποδοι Σταυροί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Ανάποδοι Σταυροί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Η παρουσία ανάποδων σταυρών κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου και του λαϊκού προσκυνήματος προκάλεσε εντύπωση και συζητήσεις στη χριστιανική κοινότητα. Ωστόσο, η αναστάτωση αυτή οφείλεται κυρίως σε παραπλανητικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα...

Νερό φρέσκο…από τα ΗΑΕ με αγάπη

Νερό φρέσκο…από τα ΗΑΕ με αγάπη

 Η Κύπρος αποφεύγει τον κίνδυνο αποκοπών νερού το καλοκαίρι, χάρη σε μια σημαντική διπλωματική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εγκαίρως θα παραληφθούν μονάδες αφαλάτωσης χωρητικότητας...

Για τα παιδιά μας: Δίκαιη γονική μέριμνα τώρα

Για τα παιδιά μας: Δίκαιη γονική μέριμνα τώρα

Κάθε μέρα, πίσω από κλειστές πόρτες, χιλιάδες παιδιά στερούνται την αγκαλιά, τη φροντίδα και την αγάπη του ενός τους γονέα. Όχι από επιλογή. Όχι γιατί έπαψαν να τα αγαπούν. Αλλά γιατί ένα άδικο σύστημα τούς το στερεί. Χωρισμένες μητέρες και πατέρες ζουν καθημερινά με...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *